Birleşik Krallık'ta bir kişi, ilk kez kanser aşısı olan insan olarak tarihe geçti. Bu aşının amacı boyun ve baş bölgesinde oluşan kanserin tekrarlamasını önlemek.

54 yaşındaki hastaya, 2011 yılında ilk kez baş ve boyun kanseri teşhisi konulmuştu. Tedavi edildikten  sonra aynı rahatsızlık dört kez tekrarladı. Her tekrarlama sonrası hastanın tedavisi radyoterapi gerektiriyordu. Yüz cerrahisi ve rekonstrüksiyonu da cabası. 

Araştırmacılar, adama kişisel DNA'sına özel olarak hazırlanmış bir aşı enjekte etti. Hasta bir yıl boyunca immünoterapi enjeksiyonu yapacak. Bu enjeksiyon, kendi bağışıklık sistemine karşı hazırlandı. Bu, hastalık için çığır açan tedaviler getirmeye yardımcı olabilecek uygulama, Birleşik Krallık'taki ilk klinik araştırma olup diğer kanser türlerine sahip insanlara da olası bir yardımı dokunabilir.

Proje, baş boyun kanserlerinde ölümleri ve nüksleri azaltmak için tasarlandı. Boğaz, ağız ve dildeki kanserler dahil. 

Kemoterapi ve radyoterapiye maruz kaldıklarında kanser hastaları yoğun yan etkilerden muzdariptir. Ancak yeni kanser aşısı ile hastalar çok daha az yan etkiye maruz kalacaklardır. Bunun sebebi sağlıklı doku ve hücrelerin bu aşı sayesinde zarar görmemesidir.

Kanseri önleyen aşılar ve kanseri tedavi eden aşılar var. FDA tarafından onaylanan kanseri önleyen 2 tip aşı vardır. Birinci tip İPV aşısıdır. İPV aşıları, insan papilloma virüsüne (İPV) karşı koruma sağlar. Bu virüs vücutta uzun süre kalırsa, bazı kanser türlerine neden olabilir. İPV aşıları servikal, vajinal ve vulvar kanserleri önlemek için onaylanmıştır anal kanser ve genital siğiller de buna dahil.

Mevcut kanseri tedavi eden aşılar da vardır. Bu aşılar, immünoterapi adı verilen bir kanser tedavisi türüdür. Bu tür aşılar kanserle savaşmak için vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışırlar. Doktorlar zaten kanser olan insanlara bu tür tedavi aşıları önermektedir.

Kaynak: Hashem Al-Ghaili