Everest Dağı'ndaki en yüksek buzul, otuz yılda 2000 yıllık buzunu kaybetti. 

Everest Dağı, dünyanın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. 1 milyar insan içme suyu ve sulama sağlamak için bu buza bağımlı. Her yıl onlarca yıllık buz birikimi kayboluyor. 55 metrelik buzul incelmesinin çeyrek yüzyılda meydana geldiği tahmin ediliyor. Bu süreç, yüzeyde buzu oluşturmak için geçen yaklaşık 2000 yıldan 80 kat daha hızlıdır. 

Bu şiddetli değişikliklere, gezegenimizin en yüksek yerlerini ve Himalayalar'daki karla kaplı yüzeylerin hassas dengesini etkileyen, insan kaynaklı iklim değişikliği neden oluyor.

Araştırmacılar, genel yüzey buz kütlesi kaybının 1950'lerden bu yana meydana gelen iklim değişikliği tarafından tetiklenmiş olabileceğini söyledi. Ancak iklim değişikliğinin buzul üzerindeki etkileri 1990'ların sonlarından bu yana daha da yoğunlaşmıştır.

Yakın tarihli bir çalışmada, iklim araştırmacıları, en yüksek otomatik hava istasyonlarından elde edilen verilere dayanarak dünyanın en yüksek buz çekirdeğini analiz etti. Sensörler 10 metre uzunluğundaki buz çekirdeğine yerleştirildi. Ekip ayrıca fotogrametrik ve uydu görüntüleri kullandı. Ayrıca, buzulun binlerce yıl boyunca büyümesini ve geri çekilmesini belgelemek için bilgisayar simülasyonları tasarladılar. Karın katı halden buhar haline hızlı bir şekilde geçtiğini buldular. Tahmini incelme oranları artık yılda 2 metre suya yaklaşıyor. Buzul, kar yığınından buza dönüşerek, solar radyasyonu yansıtma yeteneğini kaybetti. Buna bağlı olarak, buz her zamankinden daha hızlı eriyor. Hava sıcaklıklarının artması yıkıcı etkinin çoğuna neden olurken, bağıl nemin azalması ve daha güçlü rüzgarlar da bu erimeye sebep olan faktörler arasında yer alıyor.

Yüksek irtifadaki Himalaya buz kütleleri son derece hassastır. Mevcut insan kaynaklı iklim değişikliği çığlarda da artışa yol açabilir ve buzulların depoladığı su kapasitesini azaltabilir.