Yeni bir çalışma, dizel dumanının Parkinson hastalığına yol açabileceğini ortaya koydu.
Nörodejeneratif hastalıkların büyük çoğunluğu tek başına genetik nedenlere bağlanamaz. Bu nedenle, bu hastalıkları daha iyi anlamak için çevresel faktörler incelenir. Bilim adamları, hava kirliliğinin beyin hücrelerini Parkinson hastalığına yol açabilecek şekilde etkileyip etkilemediğini belirlemek için zebra balığı üzerinde kimyasalları test etti. Araştırma için araştırmacılar, dizel dumanında bulunan bazı kimyasalları zebra balıklarının tutulduğu suya eklediler. Suya kimyasalların eklenmesi hayvanların davranışlarında değişikliğe neden oldu. Deney, kimyasallara maruz kalan balıklarda nöronların öldüğünü doğruladı. Araştırmacılar, kültürlenmiş insan hücrelerini kullanarak deneyi tekrarladılar. Dizel dumanına maruz kalmanın bu insan hücreleri üzerinde de benzer bir etkisi oldu.
Parkinson hastalığı, beyinde alfa-sinüklein proteinlerinin birikmesiyle ilgilidir. Sağlıklı bir beyin, bu proteinleri yapar ve bir kez kullandıktan sonra ortadan kaldırır. Ancak bazen yeni proteinler birikmeye başlarken elden çıkarma işlemi kesintiye uğrar. Parkinson'da, bu biriken toksik kümeler sonunda beynin normal işleyişine müdahale eden nöronları öldürür. Bu değişiklikler titreme ve kas sertliği olarak kendini gösterir.
Araştırmacılar, beyin hücrelerinin ölümünün ardındaki nedenin kirletici parçacıkların olduğunu doğrulamak için beynin Parkinson ile ilgili çeşitli alanlarındaki bu değişiklikleri daha fazla araştırmak istediler. Balığa bu toksinleri atma sürecini hızlandıran bir ilaç verildi. İlacın, dizele maruz kaldıktan sonra hücreleri ölmekten kurtardığını buldular.
Araştırmacılar, beyindeki moleküler değişiklikleri incelemek için zebra balığı kullandılar çünkü bu balıkların nöronları insanlara benzer bir şekilde etkileşime girdi. Bu balıklar aynı zamanda şeffaftır, bu da araştırmacıların hayvanları öldürmeden biyolojik süreçleri görebileceği ve ölçebileceği anlamına gelir. Ek olarak, zebra balığı kullanmak, araştırmacıların, çalışmanın farklı aşamalarında beynin içinde meydana gelen değişiklikleri gözlemlemelerine olanak tanır.
Önceki araştırmalar, hava kirliliği yoğun olan bölgelerde yaşayan insanların Parkinson hastalığına yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya çıkarmıştı.