2018 ve 2019 yılları arasında Antarktika'dan alınan toprak örneklerinde SARS-CoV-2 bulundu.

Çeşitli teoriler, SARS-CoV-2'nin kökenini ve insanlara nasıl sıçradığını açıklamaya çalışıyor. Ancak yakın tarihli bir makaleden elde edilen bulgular 2019'da olanları açıklayabilir nitelikte. Çalışmaya göre, 2019'da Antarktika'dan alınan toprak örneklerinde erken SARS-CoV-2 mutasyonları bulundu.

Ocak 2019'da Çin'den bilim adamları, Antarktika'daki King George Adası'nda 12 toprak örneği topladı. Penguen bakterilerini incelemek için bir görevdeydiler. Antarktika toprak örnekleri Aralık 2019'da Şanghay'daki bir laboratuvara gönderildi. Macar araştırmacılar kontamine toprak örneklerini kazara buldular. Örneklerde olağandışı koronavirüs mutasyonları vardı. Bilim adamları, orijinal yarasa koronavirüsü ile insanlara sıçrayan koronavirüs arasındaki boşluğu kapatabileceklerine inanıyorlar.

Çalışma, yeni varyantın, yeşil maymun ve Çin hamsterının yanı sıra Homo sapiens'in mitokondrilerinden gelen genetik materyal ile ilgili olduğunu öne sürüyor. Bunlar büyük olasılıkla, laboratuvarda koronavirüsleri incelemek için sıklıkla kullanılan yeşil maymunlardan ve Çin hamsteri yumurtalık hücrelerinden geldi. 3 örnekten virüs genomunu kurtardıktan sonra, onu yarasa akrabalarına daha yakın hale getiren 3 mutasyonlu bir genom tanımladılar. Bu üç mutasyona sahip bu virüs, şu anda bilinen tüm insan SARS-CoV-2 virüsleri için iki makul progenitörden biridir.

Başka bir teori, virüsün Antarktika'dan gelmediğini öne sürüyor. Bunun yerine, bir laboratuvar hatası Şanghay'da kontaminasyona yol açmış olabilir. Şanghay laboratuvarı, Wuhan Viroloji Enstitüsü'ndekiler de dahil olmak üzere birçok Çinli araştırmacı tarafından kullanılıyor.

Diğer bilim adamları, kontaminasyonun Çin'in ilk hastalarının örneklerinden geldiğine inanıyor. DNA Aralık 2019'da toplandı. Ancak dizileme 2020'nin başlarında yapıldı.